Korpa (0)

Vaša Korpa je trenutno prazna.

Valuta: 

Joomla gallery by joomlashine.com

lista 1


 logo.v      


Tweet
Pin It




Veća slika

Ljubomir Erić sa saradnicima

Enciklopedija straha

Izdavač:  Službeni glasnik
Pogledajte sve naslove ovog izdavača
ISBN:  978-86-519-1740-3
Povez:  Tvrd
Pismo:  Latinica
Broj strana:  584
Cena:
Popust: 10.00%
4 .730,00 din. 4 .257,00 din.

 

Opis:

Ovo jedinstveno leksikografsko delo nastoji da obuhvati sveukupno iskustvo, verovanja, religiozne i umetničke predstave, filozofska i naučna saznanja o fenomenu straha. U više od 2.000 odrednica, raspoređenih abecedno prema prvom slovu naziva, prezentovana su, leksikografski tematizovana, saznanja o različitim oblastima ljudske prirode i čovekovog postojanja u svetu – neposredno ili posredno povezana sa fenomenom straha.

Budući da je strah sveprisutno i normalno ljudsko osećanje, njegova evoluciona funkcija omogućila je ne samo preživljavanje, već i adekvatnije prilagođavanje čoveka u sve složenijem društvenom i civilizacijskom okruženju. Taj, uslovno uzev, kulturološki aspekt ljudskog straha postavljen je u središte interesovanja i istraživanja korpusa humanističkih i društvenih nauka. Istovremeno, on je bio jedna od, istorijski posmatrano, najpostojanijih tema umetničkog izraza – od antičke književnosti do savremenog filma, uključujući i likovnu i muzičku umetnost.

„Pisati enciklopediju straha je, u izvesnom smislu, pretenciozno i toga sam svestan od samog početka. Istovremeno, to je i svojevrsni izazov kojim sam želeo da završim svoje višedecenijsko interesovanje i nastojanje da razumem psihološka i psihijatrijska značenja straha u životu ljudi. Svestan sam da sam ovom projektu pristupio u saglasnosti sa svojom ličnom vizurom i profesijom psihijatra i psihoterapeuta psihoanalitičke orijentacije, što, da kako, nije mera stvari, ali je pokušaj koji, bar kod nas, niko do sada nije učinio. Da li je to hrabrost ili, pored svega, nedostatak uvida – pokazaće vreme."

(Ljubomir Erić)



 


Možda ste zainteresovani i za ove naslove?



Najbolja ponuda!

Virtuemart Product Slideshow

isporuka

baner anglozine